Η κλασική διαδρομή του αγώνα, είναι 26χλμ με υψομετρική διαφορά +1.600m.

 

AMR 25Κ

Αρχή και τέλος της είναι η βάση της διοργάνωσης στην καταπράσινη κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού της Καρυάς.

Η φύση της διαδρομής του αγώνα είναι τεχνική, σωματικά επίπονη και δυνητικά εκτεθειμένη σε απότομες αλλαγές του καιρού στα ψηλότερα σημεία του βουνού. Είναι συνεπώς, απολύτως κατάλληλη για όσους δρομείς είναι καλά προετοιμασμένοι να δεχθούν μια τέτοια πρόκληση.

Ξεκινά από την κεντρική πλατεία του οικισμού της Καρυάς και ακολουθεί πορεία Δυτική και Νότια Δυτική, διασχίζει τμήμα του μονοπατιού Ε34, το οποίο αφήνει μετά από 1χλμ, ακολουθεί πορεία πλησίον παλαιού ασφαλτόδρομου για 350μ για να εισέλθει σε δευτερεύων χωραφόδρομο, μέσω του οποίου και μετά από 2,5χλμ προσσεγγίζει τον οικισμό ¨Μάζι¨. Συνεχίζει σε χωραφόδρομο οι οποίος εναλλάσσεται με μονοπάτι για να φτάσει έξω από τον οικισμό ¨Μερκούρι¨, όπου αφού διασχίσει μικρό γεφυράκι, στρέφεται Δυτικά σε μονοπάτι-ίχνος παλαιού καλντεριμιού που χρησιμοποιούνταν από τα πολύ παλαιά χρόνια για την επικοινωνία των οικισμών μεταξύ τους και οδηγεί, μετά από 8χλμ, στον οικισμό ¨Τουρνίκι¨ όπου δεν υπάρχουν πλέον μόνιμοι κάτοικοι.

Ακολουθούν 5 περίπου εύκολα χιλιόμετρα με κατεύθυνση Βόρεια-Δυτική σε ορεινό πεδίο, για να προσεγγίσει το σημείο όπου στρέφεται Νότια-Ανατολικά και ξεκινά την ανάβαση προς την κορυφή του Αρτεμισίου. Μετά από 2χλμ επίπονης και απότομης ανάβασης της Νότιας πλευράς του βουνού, που το μονοπάτι διαδέχονται δύσκολα βράχινα περάσματα, φτάνει την κορυφή σε υψόμετρο 1.771μ.

Η κατάβαση γίνεται από την Βόρεια πλευρά του βουνού. Η διαδρομή εισέρχεται αμέσως σε ασφαλισμένο τεχνικό πέρασμα και μέσου αυτού κινείται παράλληλα της κορυφογραμμής, παράλληλα δηλαδή με τα φημισμένα ¨χτένια¨ του Αρτεμησίου, για να φτάσει μετά από 1,5χλμ σε κόμβο όπου στρέφεται Ανατολικά για να μπει στο τελικό στάδιο της κατάβασης προς τον τερματισμό. Σε ενα πεδίο κατάφυτο από έλατα, συνεχίζει, μέσω μονοπατιού πλέον και αφού διασχίσει και το περίφημο πλατανοδάσος, τερματίζει στην κεντρική πλατεία του οικισμού έχοντας ολοκληρώσει μια κυκλική διαδρομή 26χλμ,  με υψομετρική διαφορά άνω των 1.600μ.

Ο αγώνας των 26 χιλιομέτρων έχει μία πολύ ιδιαίτερη διαδρομή αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας και θα μπορούσε άνετα να συμμετέχει στο Πρωτάθλημα ExtremeSkyRace!

Το πέρασμα από την κορυφογραμμή έχει πολλά εκτεθειμένα περάσματα, σημεία με μεγάλη κλίση και πολύ γλιστερό έδαφος.

Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων τοποθετούνται σκοινιά, ενώ η ομάδα ασφαλείας επιβλέπει την κατάβαση των αθλητών.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία ορεινών αγώνων, υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης και σίγουρα δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με υψοφοβία.

 

Αρχεία GPS
Μπορείτε να "κατεβάσετε" στα παρακάτω Links, τα αρχεία για GPS για την διαδρομή σε διάφορες μορφές ανάλογα με την συσκευή σας
ή την χρήση που θέλετε να κάνετε:

25k.kml

25k.gpx

Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί κυκλική δεξιόστροφη πορεία.

AMR 25K

 

AMR 25K 1